1- İçerik yönetim sistemi nedir? En çok kullanılan İYS'ler nelerdir?
kategorize edilmesi, rol tabanlı olarak yönetilmesi/erişilmesi, kontrol edilmesi, zenginleştirilmesi, paylaşılması ve raporlanması başta olmak üzere İçerik Yönetimi İş Akışı kavramı içinde anılabilecek işlevlerinin tamamını ya da bir kısmını içeren sistemlerdir.
Web aracılığıyla paylaşılan içeriğin çoğalmaya başladığı 1995 yılında ilk örnekleri görülmeye başlanan bu sistemler çok farklı açılımlarla bugün gelişimini sürdürmektedir. Web 2.0 kavramıyla da bağlantılı olarak anlaşılacaktır.
2-İYS'nin çalışma prensibi nedir? Server ve Kullanıcı açısından değerlendiriniz.
Kullanıcılar kendi oluşturdukları içerik üzerinde, editörler site yöneticisinin yetki verdiği içerik üzerinde, site yöneticisi ise tüm sistem üzerinde yetki sahibidir.
Site yöneticisi, verdiği yetkileri istediği zaman kaldırabilir ya da değiştirebilir.
Kullanımı kolay ve işlevsel yönetim paneli sayesinde içerikler birkaç tıklama ile kolayca oluşturulur ve yönetilir.
Kullanıcılar, site ziyaretçileri, editörler ve site yöneticisi arasında iletişimi sağlayan modüller vardır. Site yöneticisi tüm iletişimi kendi panelinden takip edebilir.
3- Joomla nedir? Diğer İYS'ler ile karşılaştırınız.
çerik yönetim sistemi, yerel bir kütüphanede kitapların kayıtlarının tutulması ve depolanması gibi web sitenizdeki içeriğin her bir parçasının kayıtlarını saklayan bir yazılımdır. İçerik basit metin, resimler, müzik, vidyo, belgeler ya da düşündüğünüz herhangi birşey olabilir. İYS kullanmanın en belirgin avantajı yönetim için herhangi bir teknik bilgi ya da deneyim gerektirmemesidir. İYS içeriğinizi yönettiği sürece sizin yapmanız gerekmez.İçerik yönetim sistemi, yerel bir kütüphanede kitapların kayıtlarının tutulması ve depolanması gibi web sitenizdeki içeriğin her bir parçasının kayıtlarını saklayan bir yazılımdır.
4- Joomla'yı lokal bilgisayarımızda kurabilmek için gerekli sistem gereksinimleri nelerdir?
IIS üzerinde çalışabilir. Bunun için kurulumda ihtiyacınız olacak şeyler şunlardır:
PHP 5.2MySQL 5.1Apache 2.2SEO-SEF için FastCGIWindows sunucularda sorun yaşayanlar, yer sağlayıcılarına bu bilgileri vererek IIS yapılandırmasının bu şekilde düzenlenebilip düzenlenemeyeceğini danışmalılar. Olumsuz cevap halinde daha uygun bir sunucuya geçmeliler.
5- Joomla kurulum aşamaları ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
internet bağlantınız olmalı
Web tarayıcısı (önerilen: Chrome, Firefox)
Dosyaları transfer edeceğiniz FTP programı (önerilen: FileZilla)
Web alan adı (Domain)
Joomla! uyumlu linux hosting (satın alacağınız firmaya, joomla! kuracağınızı ve bu teknik gereksinimlerin hosting paketinde olması gerektiğini söyleyin yada bu sayfa bağlantısını kendilerine gönderin)